Prinses Laurentien: Wie bepaalt de definitie van Smart?

Sylvia Bakker en Edwin Driessen

In haar openingslezing spreekt prinses Laurentien over mensen die niet kunnen meekomen in de digitale samenleving. Voordat we weer allerlei technologische oplossingen ontwikkelen, moeten we eerst met hen in contact komen en goed naar hen luisteren.

Het doel van prinses Laurentien is om alle aanwezigen in verwarring te brengen. Want, zo stelt ze, bij verwarring wordt de mens in een houding geplaatst die hem pas echt in staat stelt om te veranderen. Hoewel de mens wellicht van nature in oplossingen denkt, moeten we in haar woorden op de stoel van de vertaler gaan zitten om mensen met minder toegang en kennis te betrekken. Het is belangrijk om achter de beleving van de mensen te komen; we moeten ons niet alleen concentreren op technische oplossingen.

Armoede gaat over het gevoel dat je er niet toe doet. We moeten eerst dat gevoel en vaak ook de schaamte die daarmee gepaard gaat begrijpen om deze te kunnen vertalen naar daadwerkelijke oplossingen. Door mensen te stigmatiseren help je ze niet en zet je ze nog meer apart. Vanwege die schaamte worden de technische oplossingen door sommige mensen niet gebruikt. Deze schaamte en wat er achter ligt dienen we, volgens prinses Laurentien, eerst te ontrafelen voordat we oplossingen implementeren.

Daarbij moeten we als informatieprofessionals niet in de gebruikelijke doelgroepen denken, maar werkelijk in gesprek gaan met de mensen die we willen bereiken. Daarbij moeten we ons in de ander en verplaatsen ons telkens afvragen welke vervolgvragen gesteld moeten worden. Door tussen de regels door te lezen, ontwikkel je empathie. Er ligt nu nog een kloof tussen de menselijke en de digitale wereld, maar die is wel te overbruggen als we ons echt in elkaar verdiepen.

Niet alleen in de communicatie tussen overheid en burger is deze open communicatie van belang, maar in de hele samenleving. In ons land heeft 1 op de 3 jongeren last van overmatige stress door de sociale media. In Amerika praat 70% van de ouders tijdens het eten niet meer met hun kinderen. Terwijl praten de basis is van onze emotionele ontwikkeling én de basis van ons lezen en schrijven. We moeten constant scherp zijn op wat mensen echt nodig hebben!

Prinses Laurentien roept ons op om ons hiervan dieper bewust te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *